Vetoomus Ylelle: Televisioon tarvitaan sisältöä digitaitojen tueksi

4.3.2025

Enter ry on mukana vetoomuksessa, jossa toivotaan televisioon helposti seurattavia ohjelmia ja konkreettisia ohjeita digitaitojen kasvattamiseksi. Vetoomus on tehty Yleisradiolle.

Selvitysten mukaan kaikista ikäluokista löytyy puutteita perusdigitaidoissa. Digiä käyttävistä senioreista suurin osa ja työikäisistä neljäsosa tarvitsee säännöllisesti digitukea. Yle on kansalaisten luottama mediatalo, joka saavuttaa viikoittain 94 prosenttia suomalaisista.

Vetoomuksen allekirjoittaneet organisaatiot haluavat varmistaa, että digitaalisuuteen siirtyminen tapahtuu kaikkien kansalaisten ehdoilla ja tasavertaisesti. Vetoomusta koordinoi Vanhustyön keskusliitto.


Televisioon tarvitaan sisältöä digitaitojen tueksi

 

Allekirjoittaneet tahot esittävät vetoomuksen Yleisradiolle, jotta televisioon saataisiin helposti seurattavia ohjelmia ja konkreettisia ohjeita digitaitojen kasvattamiseksi. Suomessa painotetaan palveluiden digitalisointia ja kansalaisia ohjataan asioimaan digitaalisesti. Isolla osalla ei kuitenkaan ole riittäviä digitaitoja, mikä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Yhteiskunnan palveluiden ja kansalaisten osaamisen tulee kohdata paremmin.

 Selvitysten mukaan suomalaisten digitaidot ovat hyvät verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan. Silti monilla on edelleen puutteita perusdigitaidoissa. Esimerkiksi yli 65-vuotiaista (N=n.1,3 milj.) jopa 300 000 senioria ei ole koskaan käyttänyt mitään tietotekniikkaa. Vanhusasiavaltuutetun saamissa yhteydenotoissa korostuvat seniorien vaikeudet toimia digitalisoituneessa yhteiskunnassa, sillä perusdigitaitojen oppimismahdollisuuksia on liian vähän. Suurin osa digiä käyttävistä senioreista ja neljäsosa työikäisistä suomalaisista tarvitsee säännöllisesti tukea digin käyttöön. Kaikista muistakin ikäluokista löytyy ihmisiä, joilla on puutteita digitaalisissa perustaidoissa.

 

Televisiolla on suuri merkitys senioreille


Vanhustyön keskusliiton tekemän Seniorien mediataidot -kyselytutkimuksen mukaan 95 prosenttia senioreista seuraa ajankohtaisia asioita televisiosta. Digitaitosisältöjen tuominen televisioon tukisi Ylen julkisen palvelun tehtäviä, joihin kuuluvat demokratian, sivistyksen ja oppimisen tukeminen sekä erityisryhmien ja vähemmistöjen tarpeiden huomiointi tarjonnassa. Ylen Digitreenit on erinomainen kokonaisuus, joka auttaa jo digin parissa olevia. Nyt tarvitaan sisältöä heille, jotka eivät vielä pääse verkossa oleviin Digitreeneihin kiinni. Digitaitosisältöjen tuominen televisioon auttaisi sekä ikääntyneitä että muita väestöryhmiä, jotka tarvitsevat tukea digitaitojen alkeiden kanssa. Yle on kansalaisten luottama mediatalo, joka saavuttaa viikoittain 94 prosenttia suomalaisista.

Digitaitojen tueksi tehtävän sisällön tulee olla selkeää ja rauhallista. Sen on hyvä käsitellä digiä alkeista lähtien, esimerkiksi laitteiden hallintaa ja peruskäyttöä ja selittää toimintoja mahdollisimman selkeästi. Teemoina voi olla esimerkiksi älypuhelimen perustoiminnot, numerovalikkojen käyttäminen puheluiden aikana, selaimen käyttäminen, tunnistautuminen sekä turvallinen digin käyttö.

 Vetoomuksen allekirjoittajina on monia järjestöjä ja muita organisaatioita, jotka toimivat eri kohderyhmien digitaitojen tukena. Tavoitteena on varmistaa, että digitaalisuuteen siirtyminen tapahtuu kaikkien kansalaisten ehdoilla ja tasavertaisesti. Vetoomusta koordinoi Vanhustyön keskusliitto.

 

Lisätietoa: Tiina Etelämäki, Vanhustyön keskusliitto, tiina.etelamaki@vtkl.fi p. 050 343 5955

Kaikki vetoomuksen allekirjoittaneet tahot löytyvät: https://seniorsurf.fi/ylenvetoomus/

 

Lähteet: 

Digi- ja väestötietoviraston digitaitoraportti 2023 
https://dvv.fi/digitaitoraportti 

Tilastokeskus: Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö Vanhusasiavaltuutetun kertomus valtioneuvostolle 2023 
https://vanhusasia.fi/-/digitalisaationedistamisessa-unohdettu-kaikkein-iakkaimpien-tarpeet-kertoo-vanhusasiavaltuutetunvuosikertomus 

Vanhustyön keskusliiton Seniorien mediataidot -kyselytutkimus 2024
https://seniorsurf.fi/seniorsurf/tutkimuksia_artikkeleita/ 

Yleisradion vuosikertomus 2023
https://drive.google.com/file/d/1q0899qSM3pXCtqBo6bEcs9ER8JtKMatq/view