ENTER ry:n uusia opastuspaikkoja keväällä 2022. Osa 2.
13.4.2022
Vuoden 2021 lopussa Enterillä oli yhteensä 67 lähiopastuspaikkaa 15 kunnan alueella. Keväällä 2022 lähiopastus on alkanut myös monissa uusissa toimipisteissä. Tässä esittelyjaksossa nostetaan näytille paketti pääkaupungin uusia opastuspisteitä Kannelmäessä, Munkkiniemessä, Pasilassa ja Kinaporissa Sörnäisissä.
“Opastamme ja rohkaisemme senioreita toimimaan digisti. Etsimme keinoja lisätä senioreiden itseluottamusta digitaalisessa yhteiskunnassa.”
Kannelmäen palvelukeskus
Tiesitkö, että Kannelmäen kadunnimistön teemoina ovat musiikki ja Pohjanmaan pelimannipitäjät? Uusi opastuspaikka Kannelmäen palvelukeskus liikuntapuiston lähellä sijaitseekin Urkupillintiellä. Enteriläiset opastavat palvelukeskuksella parillisen viikon tiistaisin klo 13.00–15.00 takkahuoneessa 19.4. asti. Ajanvaraus tehdään virikeohjaajalta p. 09 310 23179.
Edelleen opastusta on tarjolla Kannelmäen kirjastolla tiistaisin klo 14.00–16.00, ja se jatkuu 17.5. asti. Kannelmäen kirjasto sijaitsee Kanneltalossa Klaneettitiellä. Klaneetti on muuten suomalainen kansanklarinetti.
ENTER ry on vuonna 1997 perustettu tieto- ja viestintätekniikasta kiinnostuneiden ikäihmisten yhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki, mutta toiminta kattaa Uudenmaan alueen.
Munkkiniemen kirjasto
Moni muistanee elokuvan Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1934), jonka pääosia näyttelivät Regina Linnanheimo ja Leif Wager. Elokuvan nimessä Munkkiniemessä oli kreivi, mutta nimestä huolimatta Munkkiniemessä ei ole koskaan ollut luostaria. Tiettävästi Helsingin vanhin lippakioski sentään löytyy Munkkiniemestä (lue Helsingin uutisista).
Munkkiniemen kirjastossa (Riihitie 22) on Enterin tietotekniikkaopastusta tiistaisin klo 12–14. Ajanvaraus kirjastosta p. 09 3108 5033.
Enterin opastajina toimivat ENTER ry:n perehdyttämät vapaaehtoiset vertaisopastajat, jotka ovat itsekin ikäihmisiä. Vuonna 2021 lähi- ja etäopastustoiminnassa oli mukana 136 vapaaehtoista.
Pasilan kirjasto
Pasilan kirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjasto. Sivistymätön ohikulkija saattaa kuvailla Pasilan kirjastorakennuksen näyttävän kylpyhuoneen seinältä, mutta valveutuneempi silmääjä näkee siinä modernismin perinteitä jatkavaa arkkitehtuuria:
"Kirjastossa on muistumia ja lainauksia Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten väri- ja materiaalimaailmasta. Julkisivuelementeissä on tummansinistä klinkkeriä ja pääsisäänkäynnin edustan pylväissä on klinkkeripäällystystä muistuttava pintakäsittely. Valkoiset sisätilat ympäröivät kaksikerroksista keskihallia ja sisäsuihkulähdettä. Tiloja valaisee epäsuora luonnonvalo kattoikkunoiden kautta. Sisäsuihkulähteessä on valkoista marmoria, parvella ja pääportaissa messinkiputkikaide, tiililaattapintaiset porrasaskelmat on reunustettu tammilistalla ja parvea kiertää, tammilistalla reunustettu musta laminaattitaso."
(Lainattu: Anni Vartolan Julkiset kirjastot ja kirjastoarkkitehtuuri 1900-luvun jälkipuoliskolla.)
Onhan kirjasto toki hieno! Ja täytyykin silmätä yksityiskohtia ensi kerralla paremmin! Opastusta on tarjolla maanantaisin parittomilla viikoilla klo 10–12 ja ne jatkuvat 9.5.2022 saakka. Varaa opastusaika etukäteen joko paikan päällä Pasilan kirjastossa tai puhelimitse numerosta 09 310 85001.
Enterin tietotekniikkaopastuksia tehtiin vuoden 2021 aikana yhteensä 3660 kertaa, 4455 tunnin ajan.
Kinaporin palvelukeskus
Kinaporin palvelukeskus Sörnäisissä on myös liittynyt Enterin digituen tarjoamispaikaksi. Opastusta on tarjolla torstaisin klo 12–14 ilman ajanvarausta.
Kinapori-nimi on muuten jännä, oli se sitten peräisin mistä tahansa nimen historiaan liittyvästä tarinasta. Vaasankadun alkupäätä nimitettiin Kinakaduksi jo 1800-luvun puolella. Tässä lainaus Helsingin kaupungin karttapalveluista (kartta.hel.fi) / Aineistot / Nimistö:
"Kinapori-nimet liittynevät ruotsin kielen 'kina'-verbiin (suom. 'kiinata' = oleskella jonkun luona tai jossain tilapäisesti). Tiettävästi näillä main oli laajoja vuokrakasarmeja tai asuintaloja, joissa oli usein vaihtuvat asukkaat, ja pienissä tiloissa majoittui suurikin määrä ihmisiä enemmän tai vähemmän pysyvästi. Näitä taloja ruvettiin sitten kutsumaan ruotsiksi Kinaborgeiksi, osittain varmaan leikilliseen sävyyn (borg = linna, tässä tapauksessa varmaankin hiukan halventavassa mielessä). Joku tulkinta voi liittyä myös kiinalaismaisen tiiviiseen asumiseen, mutta tämä on enemmän arvailua. Joka tapauksessa nimi on tunnettu ensin ruotsinkielisessä muodossa Kinaborg. Sattumoisin suomen kielen sana 'kina' (=väittely, kiistely, kiista, riita, tora, sanaharkka, suukopu) on sitten antanut tilaisuuden myös muille, alkuperäisestä poikkeaville tulkinnoille, josta on sitten johdettu suomenkielisiä rinnakkaismuotoja kuten Toralinna ym. (JL)"
Tervetuloa opastuksiin! Kaikki opastuspaikat löytyvät Opastus-alasivun kautta.