Tunnista lintujen laulua

15.5.2024

Lintujen kevätmuutto on kiihkeimmillään toukokuussa. Nyt on mainio aika muistutella mieleen tuttuja lauluääniä ja opetella tunnistamaan uusia lajeja. Siihen tuovat apua mobiilisovellukset kuten Jyväskylän yliopiston kehittämä Muuttolintujen kevät ja yhdysvaltalaisen Cornell-yliopiston Merlin Sound ID.

Yhteistä niille on taustalla toimiva tekoäly, joka vertaa tallennettua ääntä tietokannan materiaaliin.

Kirjosieppo
Kirjosieppo
Harmaasorsa
Harmaasorsa

Muuttolintujen kevät -sovellus

Muuttolintujen kevät on kätevä tapa tutustua lintujen äänimaailmaan. Sovelluksen taustalla on tekoälymalli, jota on kehitetty 2023 tapahtuneen julkistamisen jälkeen käyttäjien tuottamilla äänitteillä. Se tunnistaa nyt 263 säännöllisesti Suomessa esiintyvää lajia. 

Muuttolintujen kevät on helppo ottaa käyttöön, sillä sovellus on suomenkielinen. Sovellus toimii niin, että tallennat ensin haluamasi pätkän linnunlaulua ja pyydät sitten sovellusta tunnistamaan sen.

Muuttolintujen kevät tuo havaitut lajit nimineen ja kuvineen esille ja kertoo millä tarkkuudella tunnistus on tehty. Se myös näyttää aikajanalla, missä kohtaa kukin lintu oli äänessä.

Jos tunnet lintujen ääniä tai sinulla on näköhavainto äänessä olevasta linnusta, voit kertoa ovatko mallin tunnistukset menneet oikein tai väärin. 

Voit edistää kansalaistiedettä myös tekemällä pidempiä äänityksiä pistelaskentaverkoston reiteillä, joita löytyy kansallispuistoista ja esimerkiksi Helsingin ulkoilualueilta. 

Muuttolintujen kevät -sovellus löytyy Android- ja Apple-laitteiden sovelluskaupoista.

 

Näkymä Muuttolintujen kevät -sovelluksesta - siinä muun muassa kartta, tunnistettuja lintuja tietoineen.
Muuttolintujen kevät -sovellus älypuhelimessa

Merlin-sovellus

Näkymä Merlin-sovelluksesta. Sijainti ja tunnistettuja lintuja
Merlin Bird ID -sovellus älypuhelimessa

Kansainvälisesti tunnetuimpia äänisovelluksia on yhdysvaltalaisen Cornell-yliopiston Merlin Bird ID. Siinä yhdistyvät ääni- ja kuvatunnistus. Erona suomalaiseen sovellukseen Merlin Sound ID näyttää muutaman sekunnin viiveellä mikä lintu kulloinkin on äänessä. Se on mukava ominaisuus, kun kuuntelet kevään ja alkukesän konserttia vaikka metsäkävelyllä. 

Merlin-sovellus on englanninkielinen, mutta saat lintujen nimet suomeksi. Valinta tehdään sovelluksen asetuksissa. Samassa paikassa kannattaa valita tietokannaksi (Bird Packs) Eurooppa/Skandinavia, jotta tunnistusta eivät sekoita eksoottiset lajit.

Jos haluat sukeltaa syvemmälle lintusovellusten maailmaan, Cornell-yliopiston eBird on valtava aarrearkku. Sen mobiilisovelluksessa voit kerätä havaintolistoja, mutta verkkopalvelu on paljon laajempi ja sen taustalla oleva tietokanta massiivinen. 

Xeno-canto -äänitearkisto

Lähdekritiikki on paikallaan tunnistussovellusten käytössä. Äänisovelluksilla on usein vaikeuksia tunnistaa oikein lintuja, jotka poimivat lauluunsa säkeitä muilta lajeilta. 

Sovellusten tunnistamia lintujen ääniä voi varmistaa kattavassa Xeno-canto -äänitearkistossa, joka on lintuharrastajien suosiossa. Sen avulla pohjoissavolaisen lintuyhdistys Kuikan Aarne Hagman on vertaillut sovellusten tunnistuksia.

Xeno-canton kieli on englanti, mutta voit tehdä hakuja myös suomeksi. Valitse silloin verkkosivun alareunasta oikealta kieleksi suomi.

Xento-canto-näkymä nuolihaukasta

Teksti ja kuvat: Leena Kultanen