Vanhan tietokoneen uusi elämä
16.11.2023
Mitä tapahtuu vanhalle koneellesi, kun hankit itsellesi uuden? Jääkö se kaappiin, kun ostat uuden ja ehomman?
Suomalaiset vaihtavat konetta 4-6 vuoden välein riippuen käytöstä ja tarpeesta. Vaihtoon pakottavat käytössä ilmenneiden vikojen lisäksi mm. käyttöjärjestelmien muutokset ja päivitysten loppuminen.
Tietokoneen hiilijalanjäljen arvioidaan karkeasti olevan jopa 280 kg hiilidioksidia. 75-85 prosenttia päästöistä syntyy koneen valmistuksessa, loput käytön aikana. Siksi koneiden kierrätys on tärkeää.
Vanhaksi jäänyt kone voidaan tyhjentää ja korjata niin, että sitä voidaan käyttää vielä muutama vuosi. Jos tämä ei enää ole mahdollista, kone puretaan osiksi ja toimivat komponentit otetaan uusiokäyttöön.
Hyvinkäällä toimiva Napalmi Tietotekniikka Oy on myynyt ja huoltanut tietokoneita vuodesta 2015
Yrityksen toinen perustaja ja toimitusjohtaja Toni Rytkönen on tietokoneinsinööri, joka on toiminut
koneiden kanssa lähes koko elämänsä ajan.
- Eniten minua kiinnostaa ohjelmistopuoli, kumppaniani taas enemmän koneiden kasaaminen ja palvelinpuoli.
Napalmin asiakkaissa on ikäihmisiä ja Napalmi tekee kotikäyntejä silloin kun on tarpeen. Rytkönen pitää kotikäyntejä mukavina, koska ihmiset ovat sosiaalisia ja kanssakäyminen on hauskaa.
Kun asiakkaan kone tulee käyttöikänsä päähän, Napalmi purkaa sen ja ottaa käyttöön kaiken mikä on mahdollista. Uusiokäyttöä varten viallisista koneista puretaan toimivat komponentit: RAM-kammat, näyttöpaneelit, levyasemat, wifi-kortit, näytön ym. kaapelit ja näppäimistöt.
- Myös laitteiden kannet ja jopa emolevy voidaan käyttää, jos korjattavaksi tulee saman mallin tietokone, jossa niitä tarvitaan.
Jos kone toimii ja on ominaisuuksiltaan hyvä, siihen vaihdetaan yleensä uusi SSD-kovalevy sekä uusi käyttöjärjestelmä.
- Tällaista konetta voidaan hyödyntää varakoneena, kun jonkun laite on meillä huollossa. Joskus korjattuja koneita myös myydään. Itse koneitaan kunnostaville meiltä saattaa löytyä tarpeellisia varaosia.
Koneet tuntuvat vanhenevan nopeasti eikä vanhoille koneille löydy käyttöä. Miten vanhaa konetta voidaan vielä hyödyntää?
Toni Rytkösen mukaan se riippuu korjattaviksi tulevista koneista ja niiden iästä. Jos asiakkaan kone on vanha ja siihen tarvitaan sopivia varaosia, silloin he käyttävät hyvinkin vanhoja osia.
- RAM-kammat sopivat yleensä saman aikakauden laitteisiin. Muiden osien yhteensopivuus on enemmän mallikohtaista.
Kovalevyt ovat kuluvia osia, jotka kannattaa vaihtaa. Käyttöjärjestelmänkin voisi päivittää ainakin hyvin toimivaan koneeseen.
- Hyvin harvoin tulee tilanteita, joissa asiakas haluaisi jonkin muun käyttöjärjestelmän Windowsin
sijaan, kuten esimerkiksi Linuxin. Linuxin asentaminen onnistuisi kyllä, mutta lähtökohtaisesti pyritään kuitenkin menemään Windowsilla. Koneen pitää olla tarpeeksi tehokas ja arvokas, että siihen on järkevää laittaa tietosuojan ja nopeuden vuoksi uusi SSD-kovalevy. Vanhat mekaaniset kovalevyt ovat yleensä niin hitaita, ettei niitä kannata käyttää.
Kaikkea koneista ei pystytä hyödyntämään. Mitä lopuille tapahtuu?
- Jatkavat matkaansa edelleen SER-kierrätykseen.
SER-kierrätys on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajien yhteisö. Se huolehtii lain tuottajille asettamasta velvoitteesta järjestää käytöstä poistettujen laitteiden käsittely ja jätehuolto omalla kustannuksellaan. Elektroniikkaa myyvät liikkeet ottavat vanhan koneen, kun sen tilalle ostaa uuden.
Komeroihin jääneet koneet voi kierrättää myös SEIFFI-palvelun kautta. SEIFFI:ssä ovat mukana SER-kierrätys, Kuusakoski Group Oy, Inrego Oy ja Posti, joka huolehtii laitteiden kuljetuksesta kuluttajalta tai yritykseltä käsittelypaikkaan.
Teksti ja haastattelu: Sirkku Nyström
Kiitos Toni Rytkönen ja Napalmi!
Napalmi tietotekniikka Oy on Enterin kannatusjäsen.