Matkustusta maata pitkin

2.3.2025

Tein ensimmäisen Interrail-matkani vuonna 2019 reitillä Malaga-Cascassone-Nizza-Milano-Basel-Kööpenhamina-Turku-Helsinki. Sinä keväänä järjestettiin matkamessujen ohella myös messut niille, joita maata pitkin matkustaminen kiinnosti. Siitä sain lisäpontta matkan suunnitteluun. Olin menossa Fuengirolaan luokkakokoukseen ja ostin sinne vain menolipun ajatellen, että jos en nyt, niin sitten en koskaan. Jotkut perheenjäsenet ihan eivät junalla matkustamista ymmärtäneet ja laskivat lentolippujen hintoja suhteessa junalippujen hintoihin ja matka-aikaan. Se reilimatka ei kuitenkaan jäänyt viimeiseksi.

Irmeli seisoo Vilnius Connect -kirjainten vieressä
Vilnan rautatieasema

Maata pitkin matkustaminen on mahdollista kaikenikäisille, myös senioreille, riittävän terveille ihmisille. Vähän rohkeutta tarvitaan pitkälle ulkomaanmatkalle, yksin matkustamiseen enemmän kuin kaverin kanssa. Mutta se palkitaan erinomaisina kohtaamisina ja monenlaisina kokemuksina.

Miksi siis maata pitkin?

Olin nuoresta asti pitänyt junalla matkustamisesta ja halusin jo silloin ihan paljon päästä reilaamaan, mutta olin aina vuoden tai kaksi liian vanha voidakseni ostaa Interrail Passin. Nykyisin Passeja onneksi myydään kaikenikäisille. Tänä päivänä myös ilmastonmuutos kannustaa maata pitkin matkustamiseen lentämisen sijaan.

Interrail Mobile Pass:  https://www.interrail.eu/en

Ostin ensimmäisen Interrail Passini paperisena Helsingin rautatieasemalta, tarjouksessa ykkösluokan Passin kakkosluokan hinnalla. Oletan, että nykyisin suurin osa ostaa Passin internetistä ja käyttää puhelimeen ladattavaa Interrail-appia. Sen käyttö on vaivatonta. Appi toimii puhelimessa hyvin matkareitin suunnitteluun ja tallentamiseen.  Ongelmatilanteissa, kuten esimerkiksi lakko tai junamatkan peruuntuminen, matkustaja ei menetä koko junalipun hintaa, vaan ainoastaan jo ostetun halvan paikkalipun. Uusi reitti toki pitää pohtia ja uusi paikkalippu ostaa. Jos pitää vaihtaa bussiin, silloin on ostettava kokonaan uusi matkalippu.

Ykkösluokassa matkustaminen osoittautui Espanjan nopeissa (n. 300 km/h) junissa hienoksi kokemukseksi. Jo junaan astuminen oli kuin olisin ollut lentokentällä. Palvelu ja tarjoilut olivat ylenpalttiset. Ainoa ärsyttävä asia oli ykkösluokan paikkalipun hinta.

Junan ikkunasta näkyvää metsää
Sloveniassa yllättivät suuret metsäalueet

Interrail Passeja on eri mittaisia ja hintaisia ja niitä myydään myös erilaisilla tarjoushinnoilla, esim. hyvällä alennuksella Black Fridayn aikoihin. Seniorit saavat Passin myös alennettuun hintaan. Ennen matkaa on hyvä laskea oman päivälipun arvo ja millä matkaosuuksilla Interrail-lippua kannattaa käyttää. Itäisen Europan maissa pitkänkin matkan tavalliset junaliput saattavat olla halvempia kuin Interrail Passin päivälippu.

Matkareitin suunnittelu

Suunnittelu alkaa siitä, missä haluaa käydä ja mitä nähdä. Ensimmäiselle matkalleni kokemattomana ja vähän peloissani hankin joka osuudelle jo Suomesta käsin valmiiksi paikkaliput ja varasin majoittumispaikat. Myöhemmin olen tehnyt matkasuunnitelmia myös matkalla. Etelä-Suomesta matkan alkuun kuuluu aina laivamatka. Eurooppaan Ruotsin ja Tanskan kautta matkustamisen lisäksi tänä vuonna on avautunut mahdollisuus matkustaa junalla koko matka myös Baltian kautta.

Viimeksi olin valinnut reitilleni itäisen Euroopan kaupungeista niitä, joista löysin paikallisen nukketeatterin ja joihin sain yhteyden Suomesta käsin. Jouduin oikeasti opiskelemaan maantiedettä jo etukäteen kotona. Mikä kaupunki, missä maassa, mikä kieli, mikä juna? Kun matkakohteet on valittu, pitää selvittää, millä kulkuneuvoilla, junalla, bussilla tai laivalla, pääsee perille. Kannattaa aloittaa pitkistä junamatkoista tai siitä kulkuneuvosta, joka kulkee harvoin, esim. laiva Itämeren yli Saksaan tai yöjuna Ruotsista Keski-Eurooppaan. Viime keväänä ensimmäistä kertaa Baltian kautta matkustaessani aloitin matkan Helsingistä yölaivalla Tallinnaan, jolloin pääsin aamulaivaa nopeammin bussilla eteenpäin. Riiassa söin lounasta ja vaihdoin Vilnaan menevään junaan.

Kuvassa liila aerodynaamisen näköinen juna.
Napolista Triesteen matkalla ollut upea Italo Trenon juna pelasti minut illansuussa Maestresta Triesteen. Ongelma oli Trenitalia S.p.A: rautatieläisten lakko.
Kerrossänkyjä hostellihuoneessa.
Meininger hotels Krakovassa

Monessa maassa junalippujen hinnat kelluvat samoin kuin Suomessa. Ruotsin juniin paikkalippujen hankkimiset Interrail-lipun yhteyteen ovat olleet jossain määrin hankalia ja ne kannattaa ostaa ajoissa jonkin Ruotsissa toimivan rautatieyhtiön sivuilta suoraan. Maata pitkin matkustavat -Facebook ryhmästä voi tiedustella lipuista ja myyntiajoista.

Majoittuminen

Varsinkin yksin matkustavalle majoittuminen on iso kustannuserä. Facebookin Maata pitkin matkustavat -ryhmän kautta sain suosituksen käyttää Brnossa aseman vieressa sijaitsevaa Youth Hostellia. Siellä tajusin, että kaikenikäiset voivat käyttää ns. nuorisohotelleja, jos sietää vieraita ihmisiä samassa huoneessa. Latasin Hostelworld:Hostel Travel -apin puhelimeeni ja sitä kautta paluumatkalla löysin mm. upean Meininger -hotelliketjun, jossa yhteishuoneessa halvimillaan voi yöpyä noin 30 eurolla. Ketjun hotellit ovat uusia ja niissä on hienon respan ja kohtuuhintaisen aamiaistarjoilun lisäksi myös keittiö ja pesula - juuri sitä mitä reppureissaajat tarvitsevat. Muiden appien kuten Bookingin tai Trivagon tai Airbnb:n kautta voi myös löytää edullisia yöpymispaikkoja.

Katukuva hostellin ulkopuolelta
Wake Up Wellness hostel Brnossa

Matkatavarat

Määrän rajoittaminen vaatii suunnittelua, mukaan kannattaa ottaa vain sen verran, kun itse jaksaa kantaa.  Ensimmäisellä junamatkallani käytin lentolaukkua, myöhemmin Fjällrävenin naisten rinkkaa, joka asemilla rappuja pitkin kulkiessa on minulle ollut parempi vaihtoehto. Toki asemilla on myös hissejä. Myös jonkinlainen päiväreppu on hyvä ottaa mukaan.

 

Kiperiä tilanteita

Sveitsissä tajusin kesken junamatkan, että Elisan verkko ei toimi, koska Sveitsi ei ole EU:n jäsen. Ilman paperilla olevia tietoja majoituspaikasta olisin ollut hukassa. Ilman internet-yhteyttä en Elisan suosituksista huolimatta voinut ostaa reissunettiä Sveitsiin Sveitsissä.

Kuvassa rinkka ja jalka junan jalkatilassa.
En jaksa yleisesti nostaa rinkkaa ylähyllylle enkä uskalla jättää sitä vartioimatta. Joskus joku nosti rinkan puolestani.

Hampurissa tieto junan lähtölaiturista ei ilmestynyt näyttötauluun. Viime tipassa kysyin parilta paikalliselta mieheltä apua. Juna oli korvattu bussilla liikenneonnettomuudesta johtuen. Toinen miehistä vei minut aseman ulkopuolelle bussiin, jonka löytyminen nopeasti omin voimin olisi ollut lähes mahdotonta. Sillä matkalla Tanskassa oli kiinnostavaa paikallisjunien bongaamista Flensburgista eteenpäin Kööpenhaminaan.

Kaksi kertaa olen uppoutunut puhelimeeni, enkä ole tajunnut, että asemalla pitää vaihtaa junaa,  Lundissa ja Baselissa. Konnari on molemmilla kerroilla pelastanut tilanteen.

Kerran olen ostanut paikkalippua välille Hampuri – Basel liian myöhään. Jonkin aikaa junamatkoja selattuani tajusin, että Itävallan rautatieyhtiö, jolle Saksa on myynyt yöjunavaununsa, kulkee Hampuri – Basel väliä. Olin äärimmäisen iloinen, ettei tarvinnutkaan ostaa kallista majoitusta Hampurista ja että Hampurin asemalla oli vain parin tunnin odotus.

Yritin ostaa paikkalippua liian myöhään myös välille Bialystok – Riga. Silloin jouduin vaihtamaan bussiin ja lopulta tulin Vilna – Tallinna -välin yöbussilla. Se oli jännittävä kokemus: miten paljon keskellä yötä jäi ihmisiä bussista Riiassa ja tuli uusia asiakkaita tilalle.

Liettuan ja Puolan rajalla vaihdetaan raideleveyden vuoksi junaa, jota ei Puolasta tullutkaan. Parin tunnin odottelun jälkeen meidät siirrettiin busseissa Bialystokiin, jossa pari krakovalaista kundia ohjasivat Krakovaan matkalla olevan noin 10 hengen porukan oikeaan junaan. Olimme Krakovassa vasta puolenyön jälkeen. Taksia en olisi löytänyt helpolla ilman Bialystokissa meitä auttaneita kundeja. Perillä satoi eikä Uber-kuskille kelvannut kortti eivätkä eurot. Kadulta bongattu paikallinen nuori mies pelasti tilanteen, maksoi taksikuskille zloteja ja minä hänelle euroja. Aiemmin vain Länsi-Europassa matkustaneelle rahanvaihto oli yllätys, mutta toinen yllätys oli, että pankin luottokortti kuitenkin toimi lähes kaikkialla. Julkisuudessa esiintyneet tiedot Saksassa vaadittavasta käteisestä rahasta en ole koskaan kokenut.

Kuva junanlaiturilta: juna, ihmisiä ja raiteen numero.
Liettuan ja Puolan raja, jossa raideleveyden vuoksi vaihdetaan junaa.

Viime keväänä kadotin puhelimeni jo Suomessa. Siirsin Interrail-apin uuteen puhelimeen, mutta otin varmuuden vuoksi kopioita muutamista matkalipuistani. Matkustin kaksi kuukautta ilman pankkiyhteyttä, koska pankin appia ei voi ladata puhelimeen muuten kuin toisesta puhelimesta tai sitten pitää olla mukana pankin avainlukulista ja sen salasanat. Interreil-apin voi siirtää vain kerran puhelimesta toiseen. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt jo aiemmin tehdä jollekin perheenjäsenelle hakumahdollisuus oman puhelimeni sijaintiin. Puhelimen löytymisestä ilmoitettiin pojalleni, joka oli merkitty puhelinluettelooni yhteyshenkilöksi. Matkalle lähtöä olisi myös kannattanut siirtää.

Kaksi kertaa olen Italiassa joutunut rautatieyhtiön lakon takia pulaan, ensin naistenpäivän lakon vuoksi jouduin vaihtamaan koko matkareitin Milanosta Hampuriin. Toisen kerran sain Milanon ja Triesten välillä ensin ihmetellä täpötäydellä Milano Centralilla, miten pääsen sieltä eteenpäin ja sitten viettämään tuskaisen kuuman päivän Mestressä.

Kuvassa valkoiset hikijäljet mustan paidan selkämyksessä.
Lakon vuoksi vietin pitkän päivän rinkka selässä yli 30 asteen kuumuudessa Maestressa.

Tammi-helmikuussa Etelä-Italian Leccessä ja Salernossa asunnoissa taas oli niin kylmä, että ajoittain istuin sisälläkin Joutsenen pitkä puoliuntuvatakki päällä. Leccessä olisi ulkona tarvittu myös hattu, mutta paksun huivihattuni olin tarkoituksella jättänyt Milanoon odottamaan paluumatkaa. Sain Leccessä huivin lainaksi ja Salernossa ostin yhden lämpimän T-paidan. 
 

Mihin tarvittiin/tarvitaan Enteriä?

Ennen ensimmäistä matkaani kävin kaksi kertaa Enterin opastuksessa. Siis miksi? Koska halusin selvitä ilman tietokonetta puhelimen ja tabletin avulla. Sain samalla neuvoja moneen muuhunkin tietotekniseen asiaan. Tabletin tarvitsin matkalle kirjojen korvikkeeksi, koska en halunnut kantaa niitä mukana. Nykyisin selviän pelkän puhelimen avulla, ei kirjoja eikä tablettia, mutta korvakuulokkeet otan kyllä mukaan. Tänä päivänä matkalle lähtijä saattaa tarvita Enterin opastusta Interrail-apin käytössä ja/tai majoituspaikkojen varaamisessa.


Muutamia hyödyllisiä internet-osoitteita ja lisätietoja

Juna:

Bussi:

Pitkänmatkan bussit ovat mukavia ja käyttökelpoisia.

Majoittuminen:

Facebook:

Maata pitkin matkustavat -ryhmä, josta voi kysyä ja etsiä mitä tahansa maata pitkin matkustamiseen liittyvää, myös Euroopan ulkopuolelta:  https://www.facebook.com/groups/867083580048037

Ihmiset seisovat ahtaasti junassa.
Väentungos paikallisjunassa Maestressa matkalla Triestestä Venetsiaan. Tässäkin kohdassa oli vähällä käydä junanvaihdon vuoksi hullusti.

Muuta huomioon otettavaa:

  • Ratatyöt, varsinkin Ruotsissa ovat aiheuttaneet päänvaivaa monelle, myös minulle.
  • Junien myöhästymiset, lakot, onnettomuudet
  • Satamat ja niiden sijainti suhteessa rautatieasemaan, varsinkin Travemunde

Tietotekniikka:

  • Verkkoyhteydet, operaattorin toiminta myös EU:n ulkopuolisissa maissa
  • Tietotekniikan hallinta ja puhelimen käyttö niiltä osin kuin niitä tarvitaan matkalla, esimerkiksi matkalippujen, karttojen tai myös matkakertomuksen kirjoittamisen osalta
  • Tarpeellisten rautatieyhtiöiden ja majoittumispalveluiden apit puhelimessa ja niiden käyttö.
  • Tiedot matkoista ja matkalipuista, tarpeen vaatiessa myös paperikopiot.
  • Taksipalvelun puuttuessa rautatieasemalla, taksipalvelujen apit esim. Uber tai Bolt puhelimeen.

Mitä matkalle mukaan?

  • passi tai henkilökortti, puhelin, rahaa, luottokortti
  • tiedot yöpymispaikoista, osoitteet, puhelinnumerot ja kartat. Tarpeen mukaan myös paperikopiot matkalipuista
  • tabletti ja korvakuulokkeet
  • vain vähän matkatavaa pienessä matkalaukussa tai rinkassa + päiväreppu
  • kahdet tai kolmet vaihtovaatteet ja kengät, uimapuku ja pyyheliina
  • henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja lääkkeet

     

Irmeli kampaajan tuolissa.
Otsatukan leikkasi Milanon kiinalaiskaupunginosassa kiinalainen nuori mies, nopeasti, hienosti ja hinta oli 5 euroa

Haluaisitko lukea lisää?

Blogiteksti ensimmäisestä maata pitkin matkastani.
Viime kevään matkan tarinat kirjoitin Facebookiin.

Teksti ja kuvat: Irmeli Puntari