Jotkut ikäihmisetkin wolttaavat aterioita

25.6.2024

...ostavat HeViä tai tilaavat verkosta K- tai S-kuljetuksen


Kysyimme enteriläisten Facebook-ryhmässä hyödyntävätkö jäsenet mahdollisuutta ostaa ruokaa verkosta. Tilaavatko kotiovelle kauppakassin tai ruoka-annoksen lähetin tuomana, vai onko peräti robotti rullannut ostokset kotipihaan. 

Vaikka saimme vain alle parikymmentä vapaamuotoista vastausta, ilmenee niistä moninaisia tapoja tilata ja toimittaa ostokset perille: tilataan ruoka-aineita ja -tarvikkeita, valmiita annoksia ja hävikkiruokaa. Käytetään lähettipalvelua, keräyspalvelu + noutoa, keräyspalvelu + tuontia. 

Toisinaan myös lapset tilaavat ruokaa kotiinkuljetettuna vanhemmilleen tai ystävä tekee naapurin puolesta tilauksen hänen ostoslistansa perusteella.

Lue enteriläisten kokemuksia ruokaostoksista:

 

Asioiminen kivijalkakaupassa tai lähimarketissa 

Moni ikäihminen kertoo:  “Ajattelen, että niin kauan kuin jaksan, haen itse. Se on liikuntaa”.  

Niinhän me ikäihmiset toimimme - tehdään tikusta asiaa, jotta saadaan syy lähteä liikkeelle ja kerättyä askelia.

Painavia tuotteita ja isoja satseja lähettipalveluna erityisesti julkisilla liikkuville

“Olen tilannut mökille ruokaa Jumbon Prismasta monta vuotta alkukesästä 5-6 laatikollista, koska käytän julkisia kulkuneuvoja. Pullovesiä tilaan yli 10 isoa pulloa kerrallaan.”

***

 “Olen käyttänyt sekä K- että S-kaupan ruuan verkkokauppoja. Hyvin ovat toimineet. Mukava tilata painavat tavarat kotiin kannettuina joskus”.

Ruokakassi.
Ruokakassi. Kuva: Canva

Sairaana tai poikkeustilanteissa käytetään kotiinkuljetuspalvelua

Kotiinkuljetuspalveluja mainittiiin käytetyn erityisesti korona-aikana. 

“Emme ole koskaan ostaneet verkosta mitään, toistaiseksi. Olemme esim. korona-aikana  muuten saaneet kaupassakäyntiapua.  Pari ystävääni on tilannut esim. silloin kun ovat olleet sairaita." 

***

“Tilasin kotiin kaikkea tarvittavaa ruokaa palatessani Lapista hiihtolomalta käsi kipsissä. Tunsin systeemin jo ennestään, koska tilasin ruuat kotiin korona-aikana.“ 

K- ja S-palvelut tuttuja,  Oda-palveluakin kokeiltu

Näiden vastausten perusteella vaikuttaa, että palveluja on sujuvaa räätälöidä itselle sopivaksi:

"Käytän K-ryhmän joko keräyspalvelua, jolloin haen itse ostokseni ja ne laitetaan kuljetuslaatikossa auton takakonttiin tai kotiintuontia. Toimii hyvin. Ostoslistaa tehdessä näkee kaikki vaihtoehdot ja on helppo tehdä hintavertailuja. Minulle tämä ei ole pelkkää säästöä. Myös näin voi tehdä impulssiostoksia, kun näkee esim. kaikenlaisia mausteita ja maustekastikkeita. Citymarketin verkkokaupasta voi ostaa vaatteista elintarvikkeisiin."

***

“Käytin norjalaista Oda-palvelua, joka lopetti jo toimintansa. Odasta tilattiin päivittäistavaroita kotiinkuljetuksella. Oli kätevää tilata isoja satseja tai painavia asioita kotiin, koska en ole autoilija. Sovellus oli helppokäyttöinen, ja kaikkiaan palvelu pelasi ja hinnat olivat kilpailukykyiset. Sovelluksessa oli jopa helpompi vertailla tuotteiden sisältöjä ja kilohintoja kuin kaupan hyllyn ääressä. Kuljetuksen pystyi valitsemaan usein ilmaisesta ajankohdasta.”

***

“Korona-aikana tilasin muutaman kerran ruokaa ja päivittäistavaroita K-Ruoka -sovelluksen avulla. Palvelu toimi hyvin ja varsin nopeasti. Ainut haittapuoli oli verkon tarjonnan runsaus eli tuli tehtyä vähän turhiakin heräteostoksia. Nykyisin kyllä asioin kaupassa ihan paikan päällä, mutta tarvittaessa osaan siis vaikka mahdollisen liikkumisrajoitteen aikana hyödyntää tätä mahdollisuutta. Toki myös pizzatakseja on tullut aika ajoin käytetyksi.”

***

“Korona-aikaan käytimme sekä S:n että K:n verkkokauppaa ja noutopisteestä haimme, koska maalla ei ollut kotiinkuljetusta. Täällä Woltin palveluita harvoin, mutta tuttua siis sekin on.”

***

“Me tilasimme S-kaupasta koko korona-ajan kerran viikossa ja haettiin Triplan autohallin kaapista, kun viesti tuli kännykkään. Muita vehkeitä en ole käyttänyt. Miniä tilasi kerran meille kotiin Foodoralta, joten näin miten se toimi. Hyvin toimi, viesti tuli, että olemme alaovella 4 minuutin päästä ja sieltä haettiin ruuat." 

Lapset tilaavat vanhemmilleen - osaava ystävälleen

“Olen myös tehnyt netissä ruokaostoksia ystäväni puolesta hänen kotiosoitteeseensa, sekin toimi hyvin, neuvottelimme puhelimessa mitä hänelle tilataan. Maksu meni omalta kortiltani, hän maksoi minulle nettipankin kautta.” 

***

“En ole koskaan itse tilannut ruokaa verkon kautta, mutta poikani on muutaman kerran tilannut meille ruokaa kotiin kuljetettuna.” 

***

Wolt-ruokalähetti.
Wolt-ruokalähetti. Kuva: Mussi Katz from Israel, CC0, via Wikimedia Commons

“Pojat ovat kyllä joskus tilanneet valmista ruokaa meille kaikille milloin mistäkin ravintolasta - joskus niin että ovat itse hakeneet, tai joskus sitten jokin välittäjä on tuonut tänne.” 

Ruoka-annoksia noutaen

“Tokihan tulee tilattua ruokaa verkosta noin joka toinen viikko - siis ravintoloista, mutta perinteiseen tapaan nettisivujen kautta ja noutona. Toinen on 4 min ja toinen 6 min päässä, joten eipä ole tarvetta kuljetukselle. Noista tilaaminen kotiin on aina järkevää, kun on kivempaa syödä oman pöydän ääressä ja muut "tarvikkeet" saa valita oman maun mukaan.”

 

Tällaistakin tarjolla - hotelliaamiainen ei-majoittuville vieraille

“Joitakin vuosia sitten ostin mukaan vietäväksi Scandic-hotellin aamiaisen. Hotelliaamiaiset ovat hieman rasvaisia, joten se jäi siihen. Paljon vaihtoehtoisia ravintoloita on mukana tässä palvelussa.”

Hävikkiruokaa: ResQ Club-annoksia ja HeViä - hävipusseja 

“Resq Club -hävikkiruuan ostamista käytän silloin tällöin. Helppo käyttöliittymä ja joustava hakea. Tarjonta painottuu aasialaiseen keittiöön, josta sinänsä pidän, mutta usein tarjolla on vain sushia tai liian voimakkaasti maustettuja ruokia. Tulen kyllä jatkossakin käyttämään.”

Kuva ResQ-sovelluksesta.
ResQ-sovellus näyttää hävikkitarjoukset lähelläsi. Kuva: ResQ Club

***

”Minä poikkean aamulenkillä Markettiin ja katson onko HeVi- tai leipäpusseja tarjolla. Joskus on ja toisinaan ei, mutta pitää olla kello 7 aamulla siellä, koska noin 3-5 kg painavat isot muovikassit menevät äkkiä. Eipä ole ennen syöty niin monipuolisesti hedelmiä, vihanneksia ja leipiä. Kassin hinta on 2 Euroa.”

  • Supersuositut hävipussit viedään käsistä - Hevihävikkipussin idea on yksinkertainen: jos heviosaston tuotteet eivät ole enää priimassa myyntikunnossa, mutta kuitenkin syöntikelpoisia, ne poimitaan myyntiin erillisiin ja edullisiin hevihävikkipusseihin.

Entä se Alepa-robotti?

Robotti on useasti nähty liikkeellä - pulassa ylittäessään ratikkakiskoja, eksyksissä aidatulla työmaalla ja ohikulkijan työntämänä keskuspuiston hiihtoladulla. Ostoskokemuksia oli vain yhdellä:

"Olen sairaana tilannut Alepa-robotilla lähikaupasta ruokaa hengenpitimiksi. Hyvin körötteli robotti alaovelle eikä kuljetus maksanut kuin 3-4 euroa, kun S-tilaus maksaa noin kympin. Robotin kansi avautuu, kun kännykästä painaa avausnappia. Robottiin mahtuu noin kaksi kassillista ostoksia."

 

Kiitos kirjoittajille!

Onko sinulla mielipiteitä tai kokemuksia ruoan verkko-ostamisesta? 

Kerro kommenttikentässä: