Hyvä paha CCleaner

18.12.2024

Syyskuussa 2003 brittiläinen Piriform Software ohjelmistoyritys julkaisi Windows tietokoneille CCleaner –nimisen ohjelman.  Se oli suunniteltu puhdistamaan tietokoneelta turhia tiedostoja, kuten väliaikaistiedostoja, logitiedostoja, virheraportteja, evästeitä ja selainhistoriaa. Se sisälsi myös rekisteritietokannan puhdistustyökalun. Tarkoituksena oli parantaa tietokoneen suorituskykyä ja vapauttaa levytilaa. 

CCleanerista tuli vuosien varrella erittäin suosittu työkalu. Sillä voitiin muutamalla napin painalluksella automatisoida koneen pudistustyö, joka olisi käsin tehtynä edellyttänyt kymmenien eri tallennuspaikkojen kahlaamisen ja osa niistä oli myös piilotettuna. Myöskään silloinen Windows ei sisältänyt kunnollisia siivoustyökaluja.

Vuonna 2012 CCleaner julkaistiin myös Mac-tietokoneille, vuonna 2014 Android-laitteille ja hieman myöhemmin riisuttuna versiona myös Applen iOS-laitteille.

CCleaner-logo

CCleaner oli myös silloisten Enterin opastajien vakiotyökalu. Sillä saatiin monien opastettavien ikääntyneisiin koneisiin lisää tehoa ja vapautettua lisää tallennustilaa.

Vuonna 2017 Avast Software, jolla oli tunnettu ilmainen Avast Free Antivirus –tietoturvaohjelma, osti CCleanerin. Tällöin alkoi CCleanerin alamäki. Käyttäjät olivat huolissaan tästä yrityskaupasta, koska Avastin maine tietojenkeruussa ja mainosten näyttämisessä herätti epäilyksiä.

Vuonna 2017 CCleanerin latauspalvelimille murtauduttiin ja latausohjelman levitykseen ujutettiin haittaohjelma. Arviolta yli kaksi miljoonaa käyttäjää latasi saastuneen version. Haittaohjelma keräsi tietoja käyttäjien tietokoneista ja lähetti niitä etäpalvelimelle.

Vuonna 2018 CCleaneriin lisättiin oletuksena päällä oleva aktiivinen valvonta, joka keräsi tietoja käyttäjien tietokoneiden käytöstä. Tämä herätti kritiikkiä yksityisyydensuojasta, koska käyttäjät eivät olleet tietoisia tiedonkeruun laajuudesta.

Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan Avast Software myi luvatta asiakkaidensa tietoja mainostajille ainakin vuosina 2014–2020. Yhtiö kertoi myyneensä ainoastaan anonyymia dataa, jota ei voi yhdistää tiettyihin asiakkaisiin. Selvitysten mukaan asian todettiin kuitenkin olevan toisin.

Nämä kohut johtivat siihen, että monet käyttäjät siirtyivät käyttämään muita järjestelmänpuhdistusohjelmia ja myöskin Windows 10-versiosta lähtien siinä on ollut oma sisäänrakennettu  tallennustilan puhdistustoiminto.

Kohun myötä myöskin Enter muutti ohjeistustaan, jossa kehotti opastajia välttämään CCleanerin käyttöä opastettavien koneissa ja varoittamaan opastettavia CCleanerin omatoimisesta käytöstä.

Avast Software yhtiön hölmöily CCleanerin kanssa on todella harmillista, koska ohjelma sinänsä on erittäin hyvä ja sille olisi käyttöä edelleenkin. Windowsin oma sisäinen tallennustilan vapautustoiminto keskittyy Windows-systeemin ja Edge-selaimen puhdistukseen. CCleaner puhdistaa Windowsin lisäksi suuren joukon tunnettuja ohjelmia ja selaimia ja tekee sen erittäin perusteellisesti. Sillä voi myös halutessaan ajaa ensin analyysin ja tarvittaessa muokata sitä ennen poistoajoa.

Rekisteritietokannan puhdistusta ei ole myöskään mahdollista tehdä Windows-toiminnolla. Tosin Windows 10 ja 11 hoitavat rekisterin ylläpitoa paremmin kuin vanhat Windows-versiot, joten myös osittain riskialtista rekisterin puhdistusta ei ole tarpeellista suorittaa.

On myös hyvä tiedostaa, että siivousohjelmalla saadaan merkittävin hyöty heikkotehoisissa ja riittämättömän tallennustilan koneissa.

Syksyllä 2022 Avast Software yhdistyi NortonLifeLockin (entinen Symantec) kanssa. Tämän fuusion tuloksena syntyi uusi emoyhtiö nimeltään Gen Digital Inc., joka nyt omistaa sekä Avastin että Nortonin tuotteet.

Gen Digital myi CCleanerin edelleen vuonna 2023. Uusi omistaja on nykyään CCleaner Group, joka on osa Francisco Partners –nimistä pääomasijoitusyhtiötä.

Eli nykyään CCleaner ei ole enää osa pahanmaineista Avastin tuoteperhettä vaan oma itsenäinen tuote. Nähtäväksi jää onnistuuko CCleaner palauttamaan Avastin pahasti tahriman maineensa.

 

Kirjoittaja: Urho Karjalainen