Lähtiessäsi matkalle pakkaa mukaan myös ”digimatkatavarat”
31.10.2023
Kun lähdet matkalle, on hyvä käydä läpi myös tarvittavat digitaaliset ”matkatavarat”. Niiden määrä ja sisältö luonnollisesti vaihtelee sekä matkan keston, kohdemaiden ja luonteen mukaan.
Tässä käydään muistilistan tapaan läpi erilaisia asioita, joita ennen matkaa ja sen aikana voidaan digitaalisesti hoitaa. (Kuvat on luotu Bing Image Creator -tekoälyn avulla.)
1. Matkan suunnittelu
Erilaiset sähköiset matkaoppaat kuten esimerkiksi TripAdvisor , Lonely Planet Guides ja Culture Trip antavat ideoita ja hyvää taustatietoa matkakohteista. Myös kohteen kaupunkikorttisovellus kannattaa hankkia etukäteen. Niitä löytyy useimpien matkailukaupunkien turisti-infosivustoilta, mutta on myös useita maita ja kohteita kattavia sovelluksia, kuten Go City.
2. Matkaan liittyvät varaukset
Hotellien ja muiden majoitusten sekä lentolippujen varaukset (esim. Booking.com, AirBnB, eri maiden ja kaupunkien juna- ja muut julkisen liikenteen liput, esimerkiksi Deutsche Bahn) on kätevä tehdä verkossa tai mobiilisovelluksilla.
3. Sähköiset matkustusasiakirjat
Matkaan liittyvät tärkeät dokumentit (lentoliput, valokuvat passista ym.) on hyvä pitää tallennettuina sähköisessä muodossa omalle laitteelle ja myös pilvipalveluun, lähtöselvitykset voi hoitaa ennakkoon sähköisesti esim. Finnairin appilla.
5. Karttapalvelut
Matkalla tarvitset usein monenlaisia karttapalveluja, joista monipuolisimpia ovat Google Maps, MapsMe (tarjoaa myös offline-kartat) ja Sygic Travels (sisältää myös autonvuokraus- ja hotellinvarauspalvelut).
6. Pilvipalvelut,varmuuskopioinnit
Varmuuskopioi tärkeät tiedostot ja dokumentit ennen matkaa, pilvipalveluista löytyy esittely Enterin Youtube-kanavalta. Matkakuvat on hyvä tallentaa pilvipalveluihin. Pilvipalveluja ovat mm. Google Drive, Google Kuvat, OneDrive, iCloud ja Dropbox.
7. Pankki- ja raha-asiat:
- Käytä mobiilipankkisovellusta ja seuraa tilisi saldoa ja tapahtumia.
- Talleta puhelinnumerotiedot pankki- ja luottokorttien kuolettamista varten.
- Aseta summakohtaiset ja aluekohtaiset nostorajat pankkikortin ja luottokortin nostoille ja ostoille.
- Tallenna luotto- ja pankkikorttien kuolettamisen puhelinnumerot puhelimesi yhteystietoihin.
8. Valuuttamuunnin
XE Currency -valuuttalaskuri toimii ilman nettiyhteyttä, ja se on ladattavissa sekä iOS:ille että Androidille.
9. Sääsovellus
Lataa sääsovellus saadaksesi päivitetyt sääennusteet matkakohteessasi. Parhaita ovat Ilmatieteen laitos, Foreca ja Norjan ilmatieteen laitos. Näistä löytyy myös mobiililaitteille asennettavat sovellukset. Myös Weather.com ja AccuWeather ovat monipuolisia sääsovelluksia.
10. Kielentulkkaus
Käytä kielentulkkaussovellusta, kuten esimerkiksi Google Translate, Duolingo tai Google Lens auttamaan kommunikoinnissa, jos et puhu paikallista kieltä.
11. Roaming/verkkovierailut
Tarkista liittymäsi roaming-asetukset aina ennen kuin lähdet ulkomaille. Jos haluat käyttää nettiyhteyttä, soittaa tai lähettää tekstareita ulkomailla, tulee liittymälläsi olla ulkomaan käyttö sallittuna. Kun matkustat ulkomaille toiseen EU-maahan, matkapuhelimen käytöstä ei tarvitse maksaa ylimääräisiä verkkovierailu- eli roamingmaksuja. Puheluista (matka- ja lankapuhelimiin), tekstiviesteistä ja datapalveluista (internet-selailu, musiikin ja videoiden suoratoisto) peritään sama hinta, jonka maksaisit kotimaassasi. Roaming (erityisesti dataroaming) voi EU:n ja ETA:n ulkopuolella olla hyvin kallista, joten tarkista hinnat palveluntarjoajalta ennen matkustamista, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
12. eSim
Uusimmista puhelimista läytyvä eSIM-ominaisuus toimii digitaalisena SIM-korttina, jolla voit aktivoida mobiililiittymän operaattorilta tilaamatta perinteistä fyysistä, muovista SIM-korttia.
- Lue Jukka Tammisen blogikirjoitus kokemuksista eSIMin käytöstä Meksikossa.
13. Varavirtalähde ja sähköadapteri
Varavirtalähde lataa puhelimesi akun kun olet liikkeellä. Varavirtalähde, joka tunnetaan myös nimellä powerbank, on pieni laite, jonka voit ottaa mukaan puhelimen akunkeston varmistamiseksi. Se toimii aivan niin kuin seinässä oleva laturi - kytket vain puhelimen latauskaapelilla virtalähteeseen, niin lataus alkaa.
Matka-adapteri on lähes tulkoon välttämätön apuväline kaikille matkailijoille. Matkan kohteesta riippuen pistorasian ja pistokkeen tyyppi sekä verkkovirran jännite voivat vaihdella merkittävästi. Matkakohteeseen onkin hyvä tutustua etukäteen ja hankkia tarvittava adapteri jo kotimaassa. Näin turvaat sähkölaitteidesi toiminnan ympäri maailman. Harkinnan mukaan saattaa olla hyvä ottaa mukaan varapuhelin tai tabletti.
14. Tietoturva
Päivitä kaikki laitteet ja sovellukset ennen matkaa.
Täältä löydät Enterin suositukset tietoturvaa koskien eri laiteympäristöille.
15. Laitteen kuorman rajoittaminen
Vältä lataamasta liian monta sovellusta ja tiedostoa matkapuhelimeesi, jotta se toimii sujuvasti etkä kuluta liikaa dataa.
16. Matkustusilmoitus
Ainakin jos matkustat vähänkin ”eksoottisempiin” maihin tai tai kriisialueille, kannattaa ehdottomasti tehdä Ulkoasiainministeriön sivuilla matkustusilmoitus.
Hyvä on myös tallentaa puhelimen yhteystietoihin kohdemaan Suomen suurlähetystön tai konsulaatin puhelinnumero.
Hyvää matkaa!
Teksti ja kuvituksen tehtävänannot tekoälylle: Matti Pihkala
Kyllä on matkailu muuttunut parin vuosikymmenen aikana!
Millaisia kokemuksia Sinulla on digin hyödyntämisestä maailmalla? Mitä lisäisit tähän listaan? Mitä sovelluksia olet Sinä olet käyttänyt tai mikä olisi ollut tarpeen?